31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un öncülüğünde başlatılan “Malta Parkı ve Yaşam Alanı” projesi, seçim sonrasında bakımsızlığa terk edilmişti.
MALTA PARKI PROJESİ NEYDİ? HER İKİ BAŞKANIN’DA PROJESİ MALTA PARKI
24 Temmuz 2018 tarihinde, dönemin Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yeşil alanları, peyzaj düzenlemeleri, çocuk oyun ve eğlence alanları, piknik alanları ile Bandırmalılara hizmet edecek önemli bir proje olan Malta Deresi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Malta Deresi ve Cin Çukuru Projesi’ni çok daha önce hayata geçirmek istedik ancak yasal prosedürler nedeniyle başlayamadık. Proje alanında bir derenin bulunması sebebiyle Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir dizi görüşmeler yaptık. Henüz tam sonuç alamamamıza rağmen projeye başlama kararı aldık. Önümüzdeki günlerde arazi düzenlemesi ile başlayacağız ve ardından altyapı çalışmalarını tamamlayıp yetişkin ağaçlar ekmeye başlayacağız.” ifadelerine yer vermişti. Ancak, bu açıklamalara rağmen proje ertelendi, zira Malta Parkı ve Yaşam Alanı projesinde altyapı ve üstyapı sorunları nedeniyle çalışmalar durdurulmuştu.
Seçimlerin ardından, Malta Parkı bakımsızlığa terk edilince, Bandırma halkı bu duruma tepki göstermeye başladı. Bandırma Belediyesi, gelen tepkiler üzerine parkta temizlik çalışmalarına başladı. Parkın havuzu temizlendi, hasta olduğu tespit edilen birçok ağaç sökülüp bakımları yapıldıktan sonra yeniden dikildi, genel bakım çalışmaları da hız kazandı.
31 Mart seçimleri sonrasında görevi Tolga Tosun’dan devralan Belediye Başkanı Dursun Mirza, Malta Parkı Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Mirza, parkta temizlik ve bakım çalışmalarının, proje durdurulmuş olsa da devam edeceğini belirtti. Projenin durmasının ise kamulaştırmasız el atma davaları nedeniyle olduğunu ifade etti.
Başkan Mirza, basına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Malta Projesi ile ilgili sorunları tespit ettik. Projenin devamı öncesinde bir rapor hazırladım ve bu raporu eylül ayında meclis ile paylaşacağım. Malta Deresi’nde arsası olan ve kamulaştırmasız el atma davasını kazanan bir vatandaş, belediyemizden taleplerde bulundu. Ancak bu talepleri karşılayacak durumumuz yok. Sorunu, belediyemize ait arsalar ile takas yaparak çözmeye çalıştık. Malta Parkı içinde arsası bulunan 10 vatandaş daha var ve yargı bu alacaklar için karar veriyor. Faizlerle birlikte toplam 120 milyon lirayı bulan alacak talepleri var. Bu tür sorunlarla karşı karşıyayız ve bu sorunları çözmeden projeye devam edemiyoruz. Parkın bakımlarını düzenli olarak yapıyoruz, ancak sulama sistemi düzgün çalışmadığı için tankerlerle dışarıdan su taşıyoruz ve bu da yeterli olmuyor.
Ayrıca, Malta Parkı projesinin uygulanabilmesi için DSİ’nin öne sürdüğü dört koşula uygun hareket edilmemiş. Bandırma Kaymakamlığı, belediyemize uyarı yazısı göndermiş ve herhangi bir olumsuz durumda belediyemizin sorumlu olacağını belirtmiş. Bunun yanı sıra, Fen İşleri ve Park Bahçeler Müdürlerimizi Malta Deresi Projesi kapsamındaki kişisel çıkar sağlama iddiaları nedeniyle açığa aldım. İdare Mahkemesi açığa alınmaları konusundaki davayı reddetti, savcılık soruşturmaları ise devam ediyor. Malta Parkı projesi kapsamında belediye olarak 11 adet doğrudan temin yapılmış. Bölgede yapılması planlanan biyolojik göletin aylık elektrik harcaması 150 bin lira olacak. Bu durumda, müfettiş incelemesi olmadan projeye dair tek bir imza bile atmaktan kaçınıyorum.” dedi.
Önceki dönem Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Ramazan ayında Bandırma’ya kazandırdığı Malta Parkı ve Yaşam Alanı’nda düzenlenen iftar yemeğinde vatandaşlarla bir araya geldi ve parkın açılışını gerçekleştirdi. Seçime sayılı günler kala, gece gündüz sürdürdüğü çalışmaları tamamlayan Tolga Tosun, 29 Mart 2024 Cuma günü seçim yasakları nedeniyle resmi bir açılış yapamadı. Bunun yerine, iftar yemeği adı altında bir etkinlik düzenleyerek Bandırmalı vatandaşlarla buluştu ve parkın açılışını bu şekilde gerçekleştirmiş oldu.
ŞİMDİ BANDIRMA HALKI ADINA BİZ SORALIM SAYIN BAŞKANLAR ve YETKİLİLER..
DSİ’nin önemle öne sürdüğü dört koşul neden göz ardı edildi? Bandırma Kaymakamlığı’nın uyarı yazası neden hiçe sayıldı? Tüm bu olumsuzluklar varken projeyi neden devam ettirdiniz? Kamulaştırmasız el atma neden yapıldı? Neden bu usülsüzlüğe başvuruldu? ŞİMDİ MALTA PARKI VE YAŞAM ALANI NE OLACAK? KOYUNLAR MI OTLAYACAK? Hazırlanan raporda neler var? Neden Eylül ayı meclisine bu rapor sunulmadı?