Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alzheimer hastalığının tedavisinde çığır açacak buluş! Farelerde mükemmel sonuç verdi

Bilim insanları fareler üstünde yaptıkları bir deneyle alzheimer hastalığına çare olabilecek bir metot keşfetti.

Bilim insanları fareler üstünde

İspanyol bilim insanları yaptıkları bir araştırma ile alzheimer hastası farelerin mentol solunduğunda, bilişsel yeteneklerinin geliştiğini ortaya çıkardı. Kimyasal bileşiğin, hastalıkla ilişkilendirilen beyne verilen hasarın bir kısmını durdurabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar özellikle vücudun iltihaplanma tepkisini düzenlemeye yardımcı olan interlökin-1-beta (IL-1β) proteininde bir azalma fark ettiler; bu tepki doğal bir koruma sağlayabilir ancak düzgün bir şekilde kontrol edilmediğinde zarara yol açabilir.

İMMÜN SİSTEMİ UYARIYOR

Nisan 2023’te yayımlanan çalışmanın arkasındaki ekip, belirli kokuların alzheimer’a yönelik terapiler olarak kullanılma potansiyelini gösterdiğini söylüyor. Hangi kokuların hangi beyin ve bağışıklık sistemi tepkilerine neden olduğunu anlayabilirsek, bunları sağlığı iyileştirmek için kullanabiliriz.

İspanya’daki Uygulamalı Tıbbi Araştırma Merkezi’nden (CIMA) immünolog Juan José Lasarte, sonuçlar açıklandığında, “Koku alma sisteminin bağışıklık ve merkezi sinir sistemindeki rolüne odaklandık ve mentolün hayvan modellerinde immün sistemi uyarıcı bir koku olduğunu doğruladık. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, bu maddeye altı ay boyunca kısa süreli maruz kalmanın alzheimerlı farelerde bilişsel gerilemeyi önlediğini ve en ilginci, sağlıklı genç farelerin bilişsel yeteneklerini de geliştirdiğini gözlemledik” dedi.

BEYİNDEKİ PROTEİN SEVİYESİNİ AYARLIYOR

Daha önce mentolün farelerde bağışıklık tepkisini artırdığını gözlemleyen ekip , bu kez laboratuvarda yaptıkları bir dizi uygulamalı testte, mentolün hayvanların bilişsel yeteneklerini de geliştirebileceğini gösterdi. Alzheimer hastası farelerde, altı aylık bir süre boyunca mentol tedavisi, farelerin bilişsel yeteneklerinin ve hafıza kabiliyetlerinin bozulmasını durdurmak için yeterliydi. Ayrıca, mentolün beyindeki IL-1β proteinini güvenli seviyelere geri döndürdüğü görülüyor.

Araştırmacılar, bağışıklık sistemini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu bilinen T düzenleyici (Treg) hücrelerinin sayısını yapay olarak azalttıklarında da aynı etkilerin bir kısmı gözlemlendi ve gelecekteki tedavilerin izleyebileceği olası bir yol açıldı.

“Sonuçlar, kokuların ve bağışıklık düzenleyicilerin alzheimer ve merkezi sinir sistemiyle ilgili diğer hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.”