Podolog İlkem Kuruoğlu, nasırın cildin sürtünme ve baskıya karşı geliştirdiği doğal bir savunma mekanizması olduğunu ifade ederek, “Genellikle ayaklarda, nadiren ellerde görülen nasırlar; sürtünmeye, baskıya ve ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı kullanımına bağlı olarak oluşur. Ayakta en çok taban, parmak üzeri ve parmak arası bölgelerde karşılaşılır” dedi.
YANLIŞ AYAKKABI VE AĞIRLIK NASIRA ZEMİN HAZIRLIYOR
Nasırın nedenlerini sıralayan Kuruoğlu, yanlış ayakkabı kullanımı, ayak şekil bozuklukları, basış bozuklukları, küçük çorap kullanımı, bazı spor aktiviteleri ve uzun süre ayakta kalınan meslek gruplarında nasır oluşumunun daha sık görüldüğünü belirtti. Ani kilo alımının ve obezitenin de nasıra yol açabileceğini dile getirdi.
AĞRIYLA BERABER KALINLAŞAN DERİYE DİKKAT
Nasır belirtilerinin başlangıçta sadece deride kalınlaşma olduğunu ifade eden Kuruoğlu, ilerleyen dönemlerde ağrı, sızı ve tahriş oluşabileceğini vurguladı. Kuruoğlu, “Özlü nasırlarda hasta, üzerine bastığında iğne batması gibi bir acı hissedebilir. Kemik çıkıntısı üzerinde olan nasırlarda ise önce kızarıklık ardından sarımsı bir renk oluşur” diye konuştu.
TEDAVİDE KESİCİ ALET KULLANMAYIN
Nasır tedavisinde öncelikle oluşum sebebinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Kuruoğlu, “Podolojik frezeler yardımıyla ölü doku temizlenir. Bu işlem acısız bir şekilde gerçekleştirilir ve hasta günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Koruyucu silikon destekler ve tabanlıklarla tekrar oluşumu engellenebilir” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Kuruoğlu, “Asla kesici alet kullanarak nasırı temizlemeye çalışmayın. Bu durum nasırın büyümesine neden olabilir. Doktorunuza danışmadan ilaç ya da nasır bandı kullanmayın. Nasıra neden olan etken ortadan kaldırılmadıkça, tekrar etme riski devam edecektir” dedi.