Seçim süresinde siz hiçbir Milletvekili adayından Bandırma’da olacak deprem ve etkileri ile neler yapılacağı konusunda tek bir kelime duydunuz mu?
Oysa uzmanlar, Bandırma’nın da bulunduğu geniş bölgeyi kapsayan Kuzey Anadolu fay hattının 250 yıllık tekrarlanma periyodunu doldurduğunu ve Bandırma’nın da çok büyük bir tehlike altında bulunduğunu duymayan kalmadı sanırım.
Türkiye 1. derece deprem kuşağındadır. Bunu siyasilerimiz, belediyelerimiz ve halkımız asla unutmamalı. Yaşanan acıların tekrardan yaşanmaması için adımlar atılmalı. Siyasilerin seçim öncesinde kapı kapı gezdiği dönemde vatandaş olarak onlardan deprem için alınacak önlemler ile ilgili aynı hassasiyeti göstermelerini talep edelim.
Bandırma Belediye Meclisi’nin mayıs ayı olağan toplantısında Afet İşleri Müdürlüğü kurulmasına karar verilmişti. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan her belediyede Afet İşleri Müdürlüğü kurulması talimatı gelmesi nedeniyle müdürlüğün kurulması kararı verildi ve kuruldu peki Bandırma Belediyesi depremden bugüne kadar ne yaptı? Müdürlüğün kurulması dışında toplanma yerlerin tekrar belirlenip gündeme getirilmesi dışında ne yapıldı? Depreme dayanıklı olmayan binalar için neler yapıldı mesela yada bu binalar tespit edildi mi? Eski Belediye binasının depreme dayanıklı olmadığı bilinmekte ve bilinmesine rağmen neden tedbir alınmıyor?
Bandırma’da 15 bin binanın 11 bini 2000’den önce
Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 2000 yılı öncesi yapı stoğu ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılacak dendi ve 15 bin binanın 11 bini 2000 yılı öncesi yapıldığı bildirildi. Peki 11 bin bina için neler yapıldı kaçının risk analizi çıkarıldı?
Deprem bu ülkenin birinci önceliği olmaktan çıkmamalı. Basın ve yayın organlarına bu konuda ciddi görev düşüyor. Eli kalem tutan bizlerinde köşelerine belli aralıklarla depremi konu alan yazılar yazarak halkı bilinçlendirmek adına çalışmalar yapması gerekmektedir. Bizler takipçilerimize ve okurlarımıza söz verdik unutturmayacağız…
Bandırma 10 katil fay ile sarılmış durumda
2017 yılında, Deprem Güvenliği ve Yapı Uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak, Bandırma’nın 10 katil fay ile sarılmış halde olduğunu söylemiş ve sözlerine devam etmişti.. Prof. Dr. Kaynak, Bandırma’nın 10 katil fay ile sarılmış halde olduğunu belirterek, “Marmara Bölgesi’nin depremselliği Kuzey Anadolu Fayı’nın saçaklanıp üç kola ayrılması ile ilintili bir bulgudur. Bandırma hem orta kol hem de güney kol tarafından sarılmıştır. Kuzeyinden orta kol, güneyinden ise Güney Anadolu Fay hattı kolu geçer. Bandırma etrafında 10 tane farklı isimde segment var. Segment çok uzun bir fay hattı üzerinde teker teke çalışabilecek deprem odakları olarak açıklanabilir. Bu segmentlerden Manyas Segmenti, Yenice-Gönen-Çan Segmenti gibi segmentler güncel tarihler arasında çalışmış olup, tekrar çalışmaları için opsiyonel bir bekleme hakkımız var. Ama diğer segmentler, Bandırma Fayı, İmralı Fayı, Edincik Fayı, Etili Fayı, Sarıköy Fayı ve Manyas Fayı gibi faylar, hemen hemen Manyas Fayı ve Yenice-Gönen-Çan Fayı hariç hepsi vaktini geçirmiş, yüzyıllardır deprem üretmeyen gerilim altındaki faylardır.
Bandırma’nın çevrili olduğu katil faylar ile dünyada eşine zor rastlanan bir kent olduğunu söyleyen Kaynak, kentin olası bir depremde tek şansının tepeler üzerine kurulmuş olması olduğunu dile getirdi. Kaynak, “Marmara Bölgesi’nin tamamı Kuzey Anadolu Fay hattının kolları ile sarılmış haldedir. Kuzey Anadolu Fayı’nın orta ve güney kolu katil faylar üretir. Bu katil faylardan ne yazık ki on tanesi Bandırma’yı çevrelemiştir. Bandırma belki bu özelliği ile dünyada eşine zor rastlanan bir yerleşim yeri. Bandırma’nın bu on tane katil faya karşı bir tek savunma sistemi var. O da bir liman kenti olmasına rağmen, limanın dolgusu üzerine kurulmamış olup, tepeler üzerine kurulan bir kent olması.” şeklinde 2017 yılında Bandırma depremi için sözlerine yer vermişti.
Gökhan Dağlı