Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Marmara’da deniz suyu sıcaklığı tehlikeli seviyede

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının kasım ayı itibariyle hala 20 santigrat dolaylarında olduğunu söyleyerek, bu sıcaklık seviyesinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kurak geçen yaz döneminden sonra Marmara Denizi’ndeki deniz suyu sıcaklığının çok yüksek seyrettiğini işaret ederek çeşitli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Bu yaz çok kurak bir dönem geçirdik. Bütün dünyada deniz suyu sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştı. Buna bağlı olarak, ne yazık tüm dünyada ve ülkemizde sonbahar da oldukça kurak geçiyor ve yağışlar az. Marmara Denizi’nde, deniz suyu sıcaklığı şu an yüzeyde 20 santigrat. Bu çok yüksek. Dün yaptığım dalışta, yüzeydeki 20 santigrat sıcaklığın neredeyse 20 metreye kadar hiç değişmeden aynı şekilde devam ettiğini gördüm,” dedi.

“Şu anda Karadeniz’den Marmara Denizi’ne gelen su miktarı da minimum düzeyde,” diye sözlerine devam eden Prof. Dr. Mustafa sarı, “Yağışların da olmaması nedeniyle denizdeki görüş çok iyi. Yani bu demek oluyor ki denizdeki besin üretimi, ilk üretim dediğimiz üretim azalmış. Yağışlarla birlikte denizdeki besin üretimi artacaktır, beklentimiz bu yönde ama takip etmemiz lazım,” ifadesinde bulundu.

Marmara Denizi’nin 2021 yılında korkunç bir müsilaj felaketi yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Bunun acı tecrübelerini gördük. müsilaj zaten Sonbaharda oluşmaya başlayıp ilkbaharda yüzeye çıkan, ekolojik felaket olarak bildiğimiz bir durum. Onun için dikkatle izlemeye devam ediyoruz.,” diye konuştu.

“Marmara Denizi’nde yapılan yoğun avcılığın acı faturaları olur.”

Prof. Dr. Mustafa Sarı, konuşmasının devamında yoğun balık avcılığı ile ilgili uyarılarda bulunarak, “Marmara Denizi’nde yapılan balıkçılık son iki haftadır hamsi avcılığına yoğunlaşmış durumda. Az miktarda lüfer çıkıyor ancak neredeyse denizlerdeki büyük tekneler Marmara’ya yoğunlaşmış durumda. Bu kadar çok teknenin, Marmara Denizi’nde bu yoğunlukta bir avcılık yapmasının, önümüzdeki günlerde acı faturaları olacağını da unutmamalıyız.” dedi.