Geçtiğimiz günlerde, Bursa’nın Mudanya ilçesinde yaşanan 5.1 büyüklüğündeki deprem herkesi korkuttu. Bandırma’da da hissedilen deprem sonrasında, Jeoloji Mühendisleri Marmara Bölgesi’ne dikkat çekti. Prof. Ahmet Ercan bu depremin öncü bir deprem olduğunu söyledi. Bu açıklamalar, şunu gösteriyor; Olası bir depremde Bandırma ve çevresinde büyük bir yıkım öngörülüyor.
Peki Bandırma’ da deprem öncesi ve sonrası ne gibi önlemler alınıyor? Bu noktada, geçtiğimiz yıllarda yapılanları anlatalım. Bandırma’da, 19 Şubat 2022′ de bir deprem çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya, Prof. Dr. Cenk Yaltırak konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Güney Marmara’ da 7 üstü bir deprem olasılığından bahsederek “İmkanınız varsa Bandırma’yı terk edin,” diyerek tehlikeyi gözler önüne serdi. Çalıştayda herkes kendi uzmanlık alanında konuştu.
Peki bu çalıştaydan sonra neler yapıldı? Profesörlerin uyarısı dikkate alındı mı? Hayır. Bandırma’da deprem toplanma alanları imara açıldı. Acil yıkılması gereken binalar yıkılmadı. Kentsel dönüşüm için topyekûn mücadele etmesi gereken birimler, ortak hareket etmedi.
Bandırma; gelişi güzel yapılaşma ile beton yığını haline getirilmeye, şehre nefes aldıracak projeler üretmek yerine, rant odaklı projeler üretilmeye devam edildi.
Elbette, depremi önlemek mümkün değil. Ancak, depremin yıkıcı etkilerini azaltmak mümkün. Klasik bir sözle yazımızı bitirelim.
Unutulmamalı “Deprem öldürmez, bina öldürür.”
Meriç Onbaşı