Nev FSM Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu hakkındaki bilgileri anlattı. HPV enfeksiyonun son zamanlarda viral olmasına dikkat çeken Solak, bu virüsün siğillere ve bazı kanser hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.
Nev FSM Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, Bursada Bugün’e HPV enfeksiyonu hakkında önemli bilgiler verdi. Solak, özellikle rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü için mutlaka önlem olarak HPV aşısı olunmasına gerektiğine vurgu yaptı.
HPV ENFEKSİYONUNUN CİNSEL YOLLA BULAŞMA ORANI YÜZDE 99
HPV enfeksiyonundan teması azaltarak korunabileceğine dikkat çeken Korkmazer, “HPV virüsü daha çok cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Yüzde 99 oranda genelde cinsel yolla bulaştığı için en önemli korunma yöntemi tabi ki kondomdur. Diğer bir korunma yöntemi ise temastan kaçınmakla birlikte aşılardır” diye konuştu.
HPV enfeksiyonu ile ilgili yüzlerce tipte HPV olabileceği kaydeden Korkmazer, en fazla kanserle ilişkili tiplerin 16 ve 18 olduğunu dile getirdi. Ayrıca Korkmazer, “Tespit edildiği anda tedavi ve takip protokolüne giriyor. Bazı düşük riskli kanser yapan grupları mevcut tabii ki biz bunları tiplendiriyoruz. Siğil yapan HPV enfeksiyonlarını da basit tipte 6 ve 11 olarak nitelendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Siğilin bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Solak, kondom kullanmanın bu anlamda da önemli olduğunu fakat yüzde 100 koruma sağlamadığını söyledi.
“HEKİMLER OLARAK 45 YAŞINA KADAR YAPTIRILMASINI ÖNERİYORUZ”
Rahim ağzı kanseriyle ilişkili olan HPV testinin gebeliğin ilk 3 ayında yapılabildiğinin altını çizen Korkmazer, Rahim ağzı tarama testlerinin bir risk taşımadığını ifade etti. HPV aşısının kimlere yapılabileceğinden bahseden Korkmazer, “Tüm dünya programına yerleştirildi. Özellikle bireylerin cinsel hayatlarını aktif hale gelmeden önce aşılarını yaptırması en uygunudur. Biz hekimler olarak 45 yaşına kadar yaptırılmasını öneriyoruz ama menopoza girmiş hastalarımıza da risklerini anlatarak olmalarını söylüyoruz. Herhangi bir yaş kısıtlaması yok” dedi.
HPV aşısının bilinen cansız aşılardan olan tetanozdan bir farkı olmadığını söyleyen Nev FSM Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Neşe Solak Korkmazer, çok ciddi bir hastalık bulunmuyorsa her yaştan kişinin bu aşıları yaptırabileceğini dile getirdi.
Son olarak sadece kadınların değil erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğini kaydeden Solak, bu bağlamda yasal koruma sağlandığını ifade etti.