Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Virüslerin izini takip edebilirsiniz! Hangi hastalık ne zaman belirti verir? Vücuda girer girmez…

Kalabalık ortamlar, ofisler veya okullar… Gün içerisinde içine girdiğimiz birçok

Kalabalık ortamlar, ofisler veya okullar… Gün içerisinde içine girdiğimiz birçok ortam, aynı zamanda bakteri ve virüslere de temasımızın kaçınılmaz alanları arasında yer alıyor. Hastalık mevsimi olarak da adlandırılan bu dönemde, enfekte olma sürecinizde bazı hastalıklar daha geç, bazıları ise daha erken kendini gösterebilir. İşte “hangi hastalık ne zaman belirti gösterir?” sorusunun cevabı…

Grip, nezle, soğuk algınlığı veya Covid gibi birbirinden farklı hastalık, aynı zamanda farklı süreçlerle ortaya çıkabilir. Enfekte kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar sağlam olduğu ve kuluçka süresi, yani birine virüs bulaştıktan sonra semptomların ortaya çıkması için geçen gün sayısı gibi faktörlerin karşılıklı etkileşimine bağlıdır.

Ancak en önemli faktörlerden biri, bir kişinin neden olduğu ikincil enfeksiyonların ortalama sayısına dayalı olarak, ne kadar bulaşıcı olduğunun bir ölçüsü olan patojenin üreme oranıdır (veya R oranı). R oranının 1 olması, enfekte olan her kişinin ortalama olarak bir başka kişiye hastalığı bulaştıracağı anlamına gelir.

İlginç bir şekilde, en bulaşıcı hastalıklardan ikisi kızamık ve boğmacadır. en yüksek R oranları sırasıyla 15-20 ve 15-17’dir. Bu, enfekte bir kişinin 20 kişiye kızamık, 17 kişiye de boğmaca hastalığını bulaştırabileceği anlamına geliyor.

Her virüs ve bakteriye özgü olan kuluçka dönemi de bulunur. Bazı enfeksiyonlara (örn. soğuk algınlığı) maruz kaldıktan sonraki birkaç gün içinde belirtileri fark edebilirsiniz. Fakat diğerlerinde herhangi bir belirtinin ortaya çıkması birkaç hafta sürebilir. Örneğin; kızamık ve su çiçeğinin (üç haftaya kadar bir kuluçka süresi vardır.

Enfekte bir kişinin kuluçka döneminde bulaşıcı olup olmadığı enfeksiyonun türüne bağlıdır; örneğin kızamık ve su çiçeği gibi, kişi enfekte olduğunun farkında olmayabilir ve kendi semptomları ortaya çıkmadan haftalar önce viral damlacıkları başkalarına yayıyor olabilir. belli olmak.

Cardiff Üniversitesi’ndeki Soğuk Algınlığı Merkezi’nin emekli profesörü ve eski müdürü Ron Eccles, ‘Bazılarının neden diğerlerinden daha uzun bir kuluçka süresine sahip olduğu açık değil, ancak bunun nedeni muhtemelen bağışıklık sisteminden kaçmalarıdır’ diyor.

Çoğu virüs bize aynı mekanizma yoluyla bulaşır. İster burun yoluyla, ister ağızdan ister deri yoluyla girsinler, hücrelere girerler ve çoğalmaya yardımcı olmak için mekanizmayı ele geçirirler.

Eccles bu süreçle ilgili; ‘Bu aşamada bağışıklık sisteminiz virüsü tespit etmeye başlıyor. İlk aşamada beyaz hücreler, patojenlere zarar verebilecek veya onları sindirebilecek peroksit kimyasalları salgılayacak, ancak beş ila on gün sonra, vücudu enfeksiyondan temizleyen, virüse özel antikorlar üretmeye başlayacaksınız. Titreme ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlayan da bu yanıttır: Bu durum, vücudun enfeksiyonla savaşmaya çalıştığının işaretleridir’ açıklamasında bulundu.

Manchester Üniversitesi’nden immünolog Profesör Sheena Cruickshank, genetik faktörlerin de enfeksiyona yakalanmanızda ve semptomlar geliştirmenizde rol oynayabileceğini ekliyor.

Cruickshank yaptığı açıklamada; ‘İnsanların laboratuvar koşullarında soğuk algınlığı gibi yaygın virüslere maruz kaldığı çalışmalarda, bazı insanlar virüslere yakalanmıyor, bazıları ise ciddi şekilde hastalanıyor Bu, bağışıklık sisteminizin ne kadar verimli olduğuna ve genetiğimize bağlıdır’ diyor. İşte “Hangi hastalık ne kadar sürede belirti gösteriyor?” sorusunun cevabı…

KIZAMIK

Morbillivirüs adı verilen bir virüsün neden olduğu bu çok bulaşıcıdır ve başlangıçta grip benzeri semptomlara, ardından ciltte kırmızı, lekeli bir döküntüye neden olur. R oranı (bulaşıcılık oranı) ise 15 ila 20’dir. Kızamık virüsü, öksürük ve hapşırıktaki damlacıklar yoluyla kolayca yayılır. Kızamık virüsü hava yoluyla yayılır ve enfekte bir kişi odadan ayrıldıktan iki saat sonra bile ona yakalanabilir.

Kuluçka Dönemi (enfekte olduktan sonra semptomların ortaya çıkması ne kadar sürer): Yedi ila 18 gün. Ortalama olarak öksürük, ateş ve göz akıntısı veya kızarıklığı gibi belirtiler 10 ila 12 gün sonra başlar; bu belirtiler soğuk algınlığına çok benzeyebilir.

Bundan üç ila beş gün sonra ciltte döküntü ortaya çıkacaktır. Yoğun bakım çocuk doktoru olan Dr. Samira Neshat, ‘Kızamık döküntüsü genellikle kulakların arkasından başlar ve saç çizgisi boyunca vücuda yayılır” diye açıklıyor. Bu gecikmiş yanıt, bağışıklık hücrelerinin virüse bağlanmasının zaman alması ve ciltte sıkışıp kalmalarından kaynaklanıyor; Profesör Eccles, ‘bu süreç, lekelerin ortaya çıktığı zamandır’ diyor.

NE KADAR SÜRE BULAŞICISINIZ?

Kızarıklığın başlamasından dört gün öncesinden, kızarıklığın ortaya çıkmasından dört gün sonrasına kadar virüsü saçabilir ve başkalarına bulaştırabilirsiniz. Dr Neshat, aşılanmadığınız veya bağışıklığınız olmadığı sürece kızamığın korkutucu bir hastalık olabileceğini, çünkü insanların yüzde 30’unda şiddetli ishal ve orta kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonların ve ensefalit (beyin enfeksiyonu) gibi daha ciddi komplikasyonların gelişebileceğini söylüyor. Ölümcül risk taşıyabilen bu hastalığa karşı; ‘Çocuğunuza aşı yaptırmanız çok önemlidir, çünkü iki aşıyla yapılan tam aşı buna karşı yüzde 97 etkilidir’ açıklamasında bulundu.

GRİP

Yüzlerce farklı soğuk algınlığı virüsü bulunur; yaklaşık 200 tanesi, bunların yarısı rinovirüslerdir. 60’tan fazla grip virüsü vardır; dört ana tür A, B, C ve D’dir; mevsimsel gribe her yıl mutasyona uğrayan A ve B türleri neden olur.

YAYILABİLİRLİK: Her ikisi için de R oranı 1 ila 2’dir ancak değişebilir.

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri kolaylıkla yayılır; muhtemelen hayatınız boyunca diğer hastalıklardan daha fazla soğuk algınlığına yakalanacaksınız. Profesör Eccles, “Bunun nedeni, soğuk algınlığının genellikle hafif bir hastalığa neden olması ve insanların işe ve okula gitmesi ve virüsleri yaymaya devam etmesidir” diyor. ‘Grip virüsleri her yıl yenileri ortaya çıktığı için biraz daha bulaşıcıdır, dolayısıyla onlara karşı bağışıklığınız olmaz ve sonuç olarak başarılı bir şekilde yayılma şansları artar.

‘Soğuk algınlığı veya gribe, virüs parçacıklarını, genellikle enfekte olmuş bir kişinin mukus damlacıklarını öksürme veya hapşırma yoluyla soluyarak, aynı zamanda bu damlacıklarla kontamine olmuş yüzeylere dokunarak yakalanırsınız.

‘Virüsler burnun arkasındaki hücrelere yapışabilir ve burası genellikle enfeksiyonun ilk belirtilerini (örneğin boğaz ağrısı veya gıdıklanması) alacağınız yerdir.

‘Grip virüsü soğuk algınlığı virüsünden biraz daha bulaşıcı olsa da, soğuk algınlığının sorunu nispeten hafif bir hastalığa neden olması ve güçlü bir antikor tepkisine neden olmamasıdır, dolayısıyla aynı virüsü birkaç hafta sonra tekrar yakalayabilirsiniz.’

Kuluçka Süresi: Her iki enfeksiyon türünden biriyle enfekte olduktan sonra 12 saat ila üç gün.