CHP’NİN BAŞVURUSU KARŞILIK BULDU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve 130 CHP milletvekili, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin yasama yetkisini devrettiği ve yargı bağımsızlığını zedelediği gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu değerlendirerek düzenlemenin kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal ettiğine karar verdi.
YASAMA YETKİSİ YALNIZCA MECLİS’E AİT
AYM kararında, hakim ve savcıların atanması, nitelikleri ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin yalnızca kanunla yapılabileceği belirtildi. Bu alanlarda yürütmenin yasa yapmasının Anayasa’nın 104. maddesine açıkça aykırı olduğu ifade edildi.
DOKUZ AY SÜRE VERİLDİ
AYM, kararın hemen yürürlüğe girmesi halinde oluşabilecek hukuki boşluğun kamu yararına zarar verebileceğini dikkate alarak yürürlük tarihini dokuz ay erteledi. Bu süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gerekli yasal düzenlemeleri yapması bekleniyor.
HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI DÜZENLEMESİ
İptal edilen düzenleme, AK Parti’nin yargı reformları kapsamında 2022 yılında Meclis’ten geçirilmişti. Mevcut stajyerlik sistemini kaldırarak, hakim ve savcı adaylarının daha donanımlı yetişmesini amaçlayan üç yıllık hakim ve savcı yardımcılığı modeli yürürlüğe girmiş ve uygulamaya başlanmıştı.