Platform, müsilajın yalnızca bir sonuç olduğunu vurgulayarak, bölgedeki çevre sorunlarına karşı acil önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.
Platform tarafından yapılan açıklamada, Marmara Denizi’nin ve sulak alanların bir “fosseptik” gibi kullanıldığı ifade edilerek, özellikle kırsal mahallelerin kanalizasyon altyapısı için paket arıtma sistemlerinin hızla devreye sokulması çağrısı yapıldı. Bandırma ve Güney Marmara Bölgesi’nde ileri arıtma sistemlerinin tamamlanmasının zorunluluğu dile getirildi.
“OSB’lerin Atık Yönetimi Kamuoyu ile Paylaşılmalı”
Bölgede faaliyet gösteren ve kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) atık yönetimi konusuna da değinilen bildirgede, Gönen Çayı üzerinden Marmara’ya akan atıkların arıtma kapasiteleri ve işleyişiyle ilgili kamuoyunun bilgi beklediği ifade edildi.
“Doğa ve Sağlık Bir Bütündür”
Müsilajın çevre, doğa, tarım, gıda ve sağlık konularının birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten platform, bu konuların geniş çaplı değerlendirilmesi için bilimsel çalışmaların ve yol haritalarının uygulanmasının elzem olduğunu vurguladı.
“Bilim Rehberliğinde Omuz Omuza”
Daha yaşanabilir bir gelecek için bilim ışığında hareket etmenin öncelikli olması gerektiği belirtilen bildirgede, Bandırma Akademik Odalar Platformu’nun, uzmanlarıyla bu süreçlere her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu ifade edildi.