Bandırma Ticaret Borsası’nın 2023 yılı faaliyetlerini içeren basın toplantısı, borsa yönetim ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ertunç İşbay yaptı. İşbay borsanın kuruluşundan bu yana yapmış olduğu faaliyetlerini, iştiraklerini, projelerini ve verilen hizmetleri, bölge tarımına ve şehre katkılarını basın mensuplarına anlattı.
Daha sonra Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, 2023 yılı faaliyetlerini anlatarak basını bilgilendirdi. Tan, kurulduğu 1940 yıldan bugüne, 84 yıldır Bandırma ve bölgesine tarımsal kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir marka değeri kazandıran Bandırma Ticaret Borsası’nın 2023 yılında da aynı başarıyı artırarak sürdürdüğünü ve önümüzdeki dönemlerde de aynı başarıyı sürdürmek için hedef tazelediğini belirtti.
Tan, “Türkiye odalar ve Borsalar Birliği’nin 2021- 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’de faaliyet gösteren 113 adet Ticaret Borsası arasında yaptığı araştırma ve işlem hacmi sırasında %167 lik bir ortalama artışla en yüksek işlem hacmi artışı yaşayan borsa Bandırma Ticaret Borsası oldu,” dedi.
Bandırma Ticaret Borsası’nda en fazla işlem gören ilk 5 ürünün, Beyaz et, Küspe ürünleri, Buğday, Soya fasulyesi ve Arpa ürünü olarak yer aldığını ifade eden Tan, Bandırma Ticaret Borsası elektronik satış salonunda yaklaşık 5000 adet ürünün işlem gördüğünü ve toplamda 40.000 ton ürün satışı gerçekleştiğini söyledi.
Bandırma Ticaret Borsası’nın Güney Marmara bölgesinde salon satış sistemine sahip tek borsa olduğunu belirten Tan, oluşan güven ortamının her geçen gün daha geniş bölgedeki üreticilerin borsayı tercih etmesine vesile olduğunu dile getirdi.
Bandırma Ticaret Borsası iştirakleri arasında yer alan lisanslı depoculuk şirketinin faaliyetlerine değinen Tan, “Borsa Bandırma Lisanslı Depoculuk Limitet şirketinin 2023 yılında %76 ortalama dolulukta bir dönem geçirdi ve yaklaşık 20 milyonluk bir ciroya ulaşıldı,” diye konuştu.
Ülkemizde kamu yatırımlarının başarılı bir seyir izlemesinin önemine değinen Tan, ihtiyaç olan alanlarda yeni iştirak ve yatırım çalışmalarını da sürdürdüklerini belirtti.
Tan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TURİB) yetkilendirilmiş acentesi olan Bandırma Ticaret Borsası 2023 yılında 973 aktif üye ile yaklaşık 3 milyar TL’lik ticaret hacmine ve 1500 adet yatırımcı işlem adedine ulaştıklarını, Elektronik Ürün Senetleri piyasasında (TURİB) 2023 yılında 331 binin üzerinde işlem, 12 milyon ton ürün ve 82 milyar TL’lik işlem hacminin oluştuğunu ve böylece 2019’da faaliyete geçmesinden bu yana Türkiye ürün ihtisas borsasında 216.000 üzerinde kayıtlı yatırımcı ile 1 milyonun üzerinde işlemde yaklaşık 40 milyon ton ürün ve 182 milyar TL’lik bir işlem hacmi oluştuğunu dile getirerek, “Borsamızın önemli bir tarım platformunun acentesinin olması bu manada bölgemiz için önemli bir ayrıcalık oluşturmaktadır,” dedi.
Tan, “Borsamızın Türkiye Akreditasyon Kurumundan akredite edilmiş olan Hububat laboratuvarımız, 2023 yılında 8627 adet ürün analizi yaptığını ve bölgemizde tarım ticaretinin oluşmasında önemli bir yönlendirme hizmeti sağlıyor,” dedi.
Bandırma ticaret borsası üyeleri için ticaret heyetlerinin düzenlendiğini, uluslararası fuarlara katılım organizasyonların yapıldığını ve bu konuda önemli çalışmalar ve projeler gerçekleştirdiğini dile getiren Tan, 2023 yılı proje çalışmaları içerisinde Ekim ayında Rusya Moskova şehrine bir iş gezisi düzenlendiğini, 13 firmanın ve toplamda 18 kişinin katılım sağladığını belirtti.
Tan “Bandırma Ticaret Borsası 2023 yılı proje çalışmaları içerisinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunduğu güneş enerjisi sistemi projesi ile sözleşme imzalandı ve oradan 4 milyon TL’lik bir projeye %50 hibe kazandık. Ayrıca borsamızın Avrupa birliği Akdeniz Havzası Ülkeleri İşbirliği Geliştirme Programına da proje çalışması ürettiğini ve uluslararası iş ortakları ile gelişen dünya konvektörünü göz önüne alarak önemli çalışmalar yapmayı hedeflemektedir,” dedi.
Bandırma Ticaret Borsası Ticaret Bakanlığı nezdinde yürütülen, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı UR-GE bünyesinde %75 hibe destekli ihtiyaç analizi eğitim ve ihracat hedefli tüm faaliyetleri yürütmek amaçlı yeni proje çalışmalarının da yürütüldüğünü anlatan Tan, “Borsamız şehrimizin marka değerini artırmak, bölgemiz tarım sektörüne hizmet etmek adına artan bir ivme ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu yolculukta bize destek olan tüm üye ve üreticilerimiz büyük bir teşekkürü borç biliyoruz,” dedi.
Toplantının sonunda İstanbul ihracatçılar Birliği’nin 2022 yılında Hayvansal Ürünler kategorisinde ihracat yapan ve önemli başarılar elde eden firmalar arasında yer alan borsa üyesi firmalara,Bandırma Ticaret Borsası yönetimi teşekkür plaketi sundu.
100. Yıl Hatıra Ormanı Fidanları Toprakla Buluştu
Borsa tarafından Karadağ bölgesinde 100. Yıl hatıra ormanı oluşturulmak üzere 12 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Karadağ’da gerçekleştirilen fidan dikim törenine Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Yönetim Kurulu üyeleri , meclis üyeleri, Borsa Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu, Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile çok sayıda doğa sever katıldı.