Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da Şlam Atıkları Sorunu Devam Ediyor

Bandırma’da Eti Maden tarafından işlenen bordan çıkan şlam atıklarının Levent Mahallesi’ne dökülmesiyle ilgili sorunlar devam ediyor. Bandırma Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısında, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından dökülen şlam atıklarıyla ilgili olarak, “Tahsisli taşınmaz protokolü süre uzatım talebi” gündeme geldi. Yapılan oylama sonucunda, protokol süresinin 1 yıl uzatılması ve protokolün düzenlenmesi için encümene yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Bandırma’da Eti Maden tarafından işlenen bordan çıkan şlam atıklarının Levent

“ŞLAM ATIKLARININ GİDEREK YÜKSELİYOR OLMASI BİZİ ÜZÜYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Bandırma’nın kanayan yarası şlam atıkları ve bu beyaz dağın giderek yükselmesi bizi üzüyor. 2014-2015 yıllarında, Eti Maden İşletme Müdürlüğü ile ilk protokolü yapmıştık. O dönemde, artık bu atıkların buraya dökülemeyeceğini, yeni bir yer bulunması gerektiğini ve bu konuda hazırlık yapabilmeleri için 5 yıllık bir süreç tanıyacağımızı belirtmiştik. 2015 yılında tamamlanan zaman 2020 yılında son buluyordu. O dönemde onlara bir daha süre vermeyeceğimizi söylemiştik. Ancak, 2019 yılında görevden ayrıldıktan sonra, yeni başkanla birlikte beş yıllık yeni bir protokol yapıldı. Bu protokol, 2020’de başlayan sürecin 15 Nisan 2025’te sona ereceğini belirtiyor.” dedi.

“DEMAGOJİLER DE YAPILIYOR”

Şlam atıkları ve termik santral küllerinin yerleşim alanlarının yakınlarına dökülmesinin doğru olmadığını vurgulayan Başkan Mirza, “Seçim sürecinde de dile getirdiğimiz gibi, Eti Bor’un artık buraya döküm yapmaması ve başka bir yer bulması gerekiyor. Ancak bu yalnızca şlam atıklarıyla sınırlı değil. Eti Bor’daki termik santralin küllerinin de bu alana döküldüğünü görüyoruz. Yerleşim alanları ortasında, devamı da Dutlimanı tarafında. Bu alanları yeni kentsel yerleşim alanları olarak görüyoruz. Bu yerlere atık depolanması kesinlikle doğru değil. Ancak bu tür süreçler ani bir şekilde de sonlandırılamıyor. Bu yüzden zaman zaman eleştirilerle karşılaşıyoruz. Demagojiler de yapılıyor. ‘Başkan buraya şlam döktürmeyecek, Eti Bor fabrikası kapanacak’ gibi eleştiriler yapılıyor. Yapılan görüşmelerde, çok ciddi olduğumuzu, zaman içinde döküm yapılmayacağı ve yer bulunması gerektiği konusunda kendilerine yardımcı olacağımızı belirttik. Eti Bor İşletme Müdürlüğü, Hazine’den ve Orman Bakanlığı’ndan yeni yer tahsis ettirdi. Şu anda o yerin depolama hazırlıkları devam ediyor. Kent raporları alınmak üzere çalışmalar yapılıyor ve Eti Bor İşletme Müdürlüğü’nün ciddi çalışmalar yaptığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“ŞLAM ALANININ MUTLAKA YEŞİL ALAN OLARAK BANDIRMA’YA KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Başkan Mirza, şlam atığının taşınması, mevcut döküm alanının ıslah planının yeniden hayata geçirilmesi ve yeni projelerin başlatılması gibi konulara da değindi. Yeni protokolde fiyatlandırma yapılacağını belirten Başkan Mirza, şlam alanının mutlaka yeşil alan olarak Bandırma’ya kazandırılmasını istediklerini vurguladı. Yeni yer hazırlanana kadar, istemeyerek de olsa 1 yıllık protokolü uzatmayı düşündüklerini belirten Mirza, “Bizden 2 yıl daha süre istediler ama veremeyeceğimizi söyledik. Bu çalışmaları bir an önce bitirmeleri gerektiğini, yeni tahsis edilen yere dökmeleri gerektiği konusunda da çok ciddi olduğumuzu kendilerine ilettik. Onlar da önerilerimizi kabul ettiler. Bugün orada gördüğünüz bazı alanlar Bandırma Belediyesi’ne ait. Şlamın döküldüğü yerin ortasında da belediyemize ait alanlar var. Uzun yıllardır bu yerler kullanılıyor. Biz de kullandıkları yerlerin bedelini ödemelerini söylüyoruz. Eti Bor’un kullandığı 150 dönümlük bir alan var. 2020’de yapılan sözleşmede sadece 50 dönümlük alan kiraya verilmişti. Kullandıkları alanları yeniden ölçerek ve bir yıl uzatacağımızı söyledik. Bu bir yıl içinde yapılması gereken işler sırasıyla yazılacak ve sürenin bir yılı geçmemesi sağlanacak. Şlam atığının çimento fabrikaları tarafından değerlendirilmesi, belirlenen alanın hazırlanma süreci ve yeni döküm alanlarının bulunması gibi maddeler de protokole eklenecek. Şlam alanının mutlaka yeşil alan olarak Bandırma’ya kazandırılmasını istiyoruz.” dedi.

Bandırma’daki şlam sorunu, yerel yönetim ve Eti Maden arasında yapılan protokollerle çözülmeye çalışılmaya devam ediyor.