Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eczacılar ilaç stoklarında sorun yaşamaya devam ediyor

Kışın gelmesiyle artan salgınla birlikte vatandaşlar eczaneye akın etmeye başladı.

Kışın gelmesiyle artan salgınla birlikte vatandaşlar eczaneye akın etmeye başladı. 2023 Aralık ayında yapılan yüzde 25 zammın ardından eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya devam ederken Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın konuyla ilgili konuştu.

Türkiye’de son zamanda ciddi artış gösteren salgınla birlikte eczanelerde yoğunluk yaşandı. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan ErakınTürk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanlığı‘na yaptığı açıklamayı hatırlatarak ciddi bir salgınla karşı karşıya olunduğunun altını çizdi. Erakın, salgın dönemlerinde antiviral ilaçlarla beraber antibiyotik ilaçlarında kullanıldığını ancak bu ilaçların tedarik edilmesinde eczacıların sıkıntı yaşadığını belirtti.

“İLAÇLARDA STOK SORUNLARI YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR”

Kanser ilaç stoğunda da herhangi bir gelişmenin olmadığını açıklayan Erakın, maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Erakın,  “En son aralık ayına baktığımız zaman kronik ilaç stokları depolarımızda yüzde 20 civarında falandı. Yani bu da 5 ilaçtan 1 ilacın kronik olarak yok olduğu anlamına geliyor. Ocak ayıyla birlikte ilaç stokları biraz artış gösterse de halen kronik ilaçlarda stok sorunları yaşanmaya devam ediyor. Göz ilaçları, onkoloji bölümündeki bazı ilaçların stoklanmasında halen zorluk yaşanıyor. Bu da ciddi tedavi süreçlerini etkileyen bir durum” dedi.

“ÜRETİMDEN KAÇINILIYOR”

İlaç yokluğunun nedenini anlatan Erakın, piyasadaki firmaların Euro kuru nedeniyle yurtdışı ithalinden ve yerli üretimden kaçındıklarını söyledi. Erakın, “Şu an ilaçların ödemesi 17.55 liradan yapılıyor. Euro kuruyla yarı yarıya bir oranda ilaç ödemeleri yapılmakta. Bu durum firmaların ithalde ve üretimden kaçınmalarına neden oluyor. Böyle olunca ilaç yoklukları kronik olarak devam ediyor” diye ifade etti.

“CİDDİ BİR MAĞDURİYET YAŞANDI”

Adnan Erakın 2024 Şubat döneminde yapılması gereken zammın 2023 Aralığa çekilerek piyasayı rahatlamak amacına gidildiğini ancak bu dönemde de eczacıların bir takım zorluklar yaşadığını açıkladı. Erakın, “Kararname 25 Aralık tarihinde yürürlüğe girilmişti fakat resmi gazeteye yayınlanma tarihi 16 Aralık.  Yani 15’inde karar kabul edildi 16’sında resmi gazetede yayınlandı ama arada 9 günlük bir boşluk oldu ve bu 9 günlük bir boşlukta ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandı. İlaç sevkiyatında ciddi aksamalar oldu. Burada ciddi bir mağduriyet yaşandı. Tabi burada depo ve sanayi ayağında iyileştirme yapılırken eczanelerin kar oranları baremlerinde düzenleme yapılmadı. O yüzden ilaçlar yüzde 25 zam almasına rağmen bu eczanelerimize aynı oranda yansımadı” dedi.

“ZAMMI DESTEKLEMİYORUZ”

Sorunların çözülmesi adına Türk Eczacılar Birliği ve eczacılarla ortak görüşmeler halinde olduklarını söyleyen Erakın, eczanelerin kar oranları baremlerinde düzenleme yapılmasını istedi. Erakın, “Bizim için zam iyi bir şey değildir. Zammı desteklemiyoruz. Karlılık oranlarımızın düşmemesini istiyoruz. Ekonomik şartlarda eczane işletme maliyetlerin çok fazla arttığı bu dönemde kar oranımızın düşmüş olması bizleri çok etkileyen bir durum” diye ifade etti.