Göz çevresinin yağ yastıkçıkları ile çevrili olduğunu belirten Op. Dr. Atabay, bazı durumlarda bu yağların öne doğru yerleşerek torbalanma oluşturduğunu söyledi. Bu durumun, kişide daha yorgun ve yaşlı bir görünüme neden olabildiğine dikkat çeken Atabay, “Bazı hastalarda bu durum cilt fazlalığı ile birlikte de görülebiliyor. Tedavi planlamasında hastanın yaşı ve cilt durumu belirleyici oluyor” dedi.
Ameliyatsız ve Dikişsiz Yöntemler Tercih Ediliyor
Atabay, genç hastalarda cilt sorunu olmadığı takdirde dışarıdan kesi yapılmadan, dikişsiz bir şekilde uygulanan internal yöntem ile tedavi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu sayede hastaların göz altı torbalarından konforlu bir şekilde kurtulabildiğini belirtti.
İleri yaş grubundaki hastalarda ise external yöntemle torbalanma tedavi edilirken aynı zamanda yüz germe ve kapak askısı uygulamaları da kombine edilerek estetik görünümün güçlendirilebildiğini aktardı. Bu işlemler sayesinde göz kası desteklenerek ileriye dönük koruyucu etkiler sağlanabiliyor.
Göz Altı Torbaları Sıklıkla Kozmetik Bir Sorun
Op. Dr. Atabay, göz altı torbalarının genellikle kozmetik bir sorun olarak değerlendirildiğini, evde uygulanabilecek yaşam tarzı değişiklikleriyle şişkinliğin azaltılabileceğini belirtti. Ancak görünümden duyulan ciddi rahatsızlık durumunda cerrahi müdahalelerin de mümkün olduğunu kaydetti.
Blefaroplasti ile Estetik Müdahale
Tedavi seçeneklerinden biri olan göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti) hakkında da bilgi veren Atabay, bu işlemin alt göz kapağının iç kısmından ya da üst göz kapağının kıvrımından yapılan kesilerle fazla yağın alındığını söyledi. Lokal anestezi ile ayakta tedavi ortamında gerçekleştirilen operasyonun, estetik amaçlı olması durumunda sigorta kapsamına girmeyebileceği uyarısında bulundu.
Blefaroplasti ile şu durumlara da müdahale edilebiliyor:
Sarkık ya da kabarık üst göz kapakları
Görüşü engelleyen fazla cilt dokusu
Alt göz kapaklarında fazla deri
Göz altında belirgin torbalanma
Ameliyat sonrası olası yan etkiler arasında geçici olarak kuru veya sulu gözler, ağrı, şişlik, morarma ve bulanık görme bulunuyor. Nadir durumlarda görme kaybı, enfeksiyon, kas yaralanması gibi komplikasyonlar da yaşanabiliyor.
Uzmanlar, bu tür estetik ve medikal işlemlerin mutlaka alanında yetkin hekimlerce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.