Araç satışında fahiş artışı engelleyen ve fiyatları düşüren düzenlemede önemli bir değişiklik yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda devreye alınan 6+6 düzenlemesinde süre uzatımına gidildi. Öte yandan bazı sıfır araçların satışını yasaklayan GSR düzenlemesi de 31 Ağustos’a ertelenmişti. İki önemli değişiklik piyasaya nasıl yansır? Fiyatlarda düşüş görülür mü?
1 Temmuz 2022’de devreye alınan araç satışında “6 ay ve 6 bin kilometre” düzenlemesinde süre uzatıldı. İlk yürürlüğe girdiği andan itibaren piyasada fiyatları dengeleyen düzenlemede süre 1 Ocak 2025’e uzatıldı. Peki fahiş fiyat ve stokçuluğu engelleyen düzenlemenin uzatılmasıyla fiyatlarda yön ne olur? Özellikle sıfır otomobillere Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) düzenlemesinin gelecek olmasıyla bayilerde kampanyalar hızlandırılmış, liste fiyatları üzerinden indirimler başlamıştı.
Peki sıfır km araçlarda yaşanan düşüş, ikinci el fiyatlara da yansır mı? Şu an için ikinci el araç almak mantıklı mı? Sıfır ve ikinci el piyasasında en çok tercih edilen marka ve modeller hangileri?
3’TEN FAZLA ARAÇ SATIŞINA ENGEL: SÜRE UZATILDI
Konuyla ilgili merak edilenleri değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığımız yayınladığı bildiriyle kamuoyunda 6+6 olarak bilinen otomobil, arazi taşıtı ve motosiklet araçlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre satışını kısıtlayan yönetmeliği 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzattığını açıkladı. Öte yandan süreç içerisinde hayata geçirilen ilan verme kısıtlamaları, bireysel kullanıcıların doğrudan ya da dolaylı olarak 3 araçtan fazla satış yapmasının engellenmesine yönelik kararlarını da yine 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzattı.
Geçmişte yaşanan fahiş fiyatlamalar gibi sektöre zarar veren uygulamaların çıkış noktasının ikinci el otomobil satıcıları veya bayiler olmadığını, yapılan haksız uygulamaların bireysel kullanıcılar üzerinden yapıldığını sık sık dile getirmiştik. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığımız geçtiğimiz yıl aldığı kararla 6+6 uygulamasına bireysel kullanıcıları da dahil ederek yönetmeliğin kapsamını genişletti.
‘YÜZDE 20-25 ARASI DÜŞÜŞ YAŞANMIŞTI’
Gerek bu kararın etkisi gerekse sıfır otomobilde yaşanan üretim problemlerinin çözülmesi ile o dönem otomobile erişimde yaşanan zorlukların hızlıca atlatıldığını ve otomobil fiyatlarının yaklaşık %20 ile 25 oranında düştüğünü hep birlikte gördük.
Fahiş fiyatlamalar ve haksız uygulamaların ortadan kalkmasının yanı sıra, kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan bireysel kullanıcıların da sektörden tamamen el çekmesi ile piyasayı etkileyen bu sorunlar geçtiğimiz yıl yönetmelik kapsamının genişletilmesiyle tamamen geride bırakıldı. Son alınan uzatma kararının mevcut kazanımları korumak adına Bakanlığımızın uygun gördüğü bir adım olarak yorumlayabiliriz.
PEŞ PEŞE ATILAN ADIMLAR SONRASI FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLUR MU?
Çin menşeli otomobillere getirilen %40 ek gümrük vergisi ve GSR ile birlikte artacak maliyetler öncesi süreç içerisinde otomobil fiyatlarının bir miktar artması bekleniyor. Bu kararların yürürlüğe gireceği tarih öncesi artış beklentisi ile birlikte bu araçların stoklanmasına yönelik faaliyetlerin olabileceği kamuoyunda dile getirilen bir durumdu.
Bu ihtimal göz önünde bulundurulduğunda uzatma kararının faydalı olacağını söyleyebiliriz. Fiyatlara olacak muhtemel etkilerini değerlendirmek gerekirse, kararın fiyatları düşüren etkiden ziyade, amacına uygun olarak fiyat ve piyasa seyrini koruyucu etkisi olacaktır.
SIFIR OTODA LİSTE FİYATI ÜZERİNDEN NE KADAR İNİDİM YAPILIYOR?
Markalar GSR kararı etkisiyle son birkaç aydır eldeki stokları eritmek adına kampanya oranlarını artırdı. Ancak fiyatlara yıl bazlı baktığımızda özellikle son 6 ayda fiyatların bir miktar yükseldiğini görüyoruz. Yılbaşında otomobil alan kullanıcılar halen fiyat anlamında daha avantajlı konumda. Mevcut fiyatlar üzerinden değerlendirmek gerekirse liste fiyatı üzerinden %10’a kadar indirimler uygulandığını söyleyebiliriz.
ŞU ANDA İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK MAKUL MÜ?
Sıfır otomobilde fiyatların düşmesi ile birlikte sıfır/ikinci el fiyat makası gözetilen araçlar kullanıcılara cazip fiyat avantajları sunabiliyor. Dolayısı ile bu makas gözetilen araç fiyatlarının cazip ve avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
İlerleyen dönemde sıfır fiyatlarında beklenen yükselişler görüldüğü takdirde sıfır/ikinci el makası daha da açılacağından yılın son çeyreğinde talebin tekrar ikinci ele kayacağına dair genel bir kanaat söz konusu. Bu öngörü gerçekleştiğinde talebe istinaden ikinci el rakamlarında bir miktar artış görülebilir. Ancak bu dönemde fiyatları mevcut seviyelerde tutmaya gayret göstermek yükselen talebin dönemsel olmaması adına oldukça önemli.
Bu noktada başta otomobil satıcısı meslektaşlarımız olmak üzere tüm kullanıcıların rolü önemli olacak. Yakalanacak ivmenin süreklilik arz etmesi adına mevcut fiyatları mümkün olduğunca korumaya gayret etmelerini, ticaretleri esnasında teklif ve satışlarını buna yönelik gözetmelerini tavsiye ederiz.
İŞTE SIFIR VE İKİNCİ ELDE EN ÇOK TERCİH EDİLENLER
Ülkemizde gerek sıfır gerekse ikinci el piyasasında en çok tercih edilen otomobiller C segment sedan araçlar. Fiat Egea, Renault Megane ve Toyota Corolla’dır.
Hatchback araçlarda ise Renault Clio, Opel Corsa gibi araçlar çok tercih ediliyor. Son dönemlerde ise SUV kategorisinde TOGG’un ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Crossover ve SUV kategorilerinde ise ülkemize yaklaşık bir yıl önce tekrar giriş yapan Chery’nin tüm modellerinin oldukça ilgi gördüğünü söylemek mümkün.”