Ramazan ayının yaklaşmasıyla beslenme düzenimizde ,değişikler meydana geliyor. Bu değişiklikler, vücudumuzu olumsuz yönde etkiliyor. Ramazan’ da beslenme Nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabını , Nev Esentepe Hastanesi’nden Diyetisyen Çağla Güngör verdi.
Diyetisyen Çağla Güngör “Ramazan Ayı’nda gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu sebeple sahur kesinlikle atlanmamalıdır” dedi.
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK
Sahura kalkmadan, oruç tutmanın sakıncalı olduğunu ifade eden Çağla Güngör “Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu sebeple sahur kesinlikle atlanmamalıdır.Sahuru hafif bir kahvaltı ve bol yeşillik ile geçirmek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Çünkü Ramazan’da sindirim ve uyku problemleri karşımıza çıkmaktadır. İfadesini kullandı. Yapılan en büyük hatalardan biri, su tüketiminin imsak öncesindeki zaman dilimine sıkıştırılmaya çalışılmasıdır. Yemek yiyip üzerine fazla miktarda su içmek, hazımsızlık ve uzun vadede mide genişlemesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
İFTARDA BESLENME NASIL OLMALI?
İftar’a çorba ve su gibi mideyi dinlendiren besinlerle başlanması gerektiğini belirten Çağla Güngör” Başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Belirli bir süre sonra uygun pişirme yöntemi ile (fırın, ızgara, haşlama vb.) hazırlanmış bir yemeğin yavaş ve çok iyi çiğneyerek tüketilmesi çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca tatlının iftardan hemen sonra değil de birkaç saat sonra ara öğün olarak tüketilmesi ve ramazana has bir tatlı olan güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesini öneriyoruz.Dedi.
Porsiyon kontrolünün süreci başarılı bir şekilde yönetmenin anahtarları olduğunu ifade eden Güngör “Ben danışanlarıma tatlı tüketimlerini iftarda davet edildikleri yere saklamalarınımtavsiye ediyorum. Bu sayede kendilerini bir kalıba sokmadan sosyalleşerek diyet yapıyorlar.
RAMAZANDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ: KABIZLIK
Hareketimiz normal zamana göre biraz daha azaldığı için,İftar ve Sahur arasında ortalama 1,5 – 2 litre su tüketimi yapılması gerekir.iftar sonrasında ise, 30-40 dakikalık yürüyüş hem kabızlık hem hazımsızlık konusunda çözümleyici olacaktır.İftar ve Sahur arasında, 1 ya da 2 porsiyon meyve yemenin kabızlık konusunda ve kan şekeri dengesi ve tatlı isteğinin bastırılması anlamında da mantıklı bir seçim olacaktır. Dedi.