Geçen yılın son çeyreğinden beri işlerin iyi gitmediği ikinci el otomobil pazarında ibre tersine dönmeye başladı. Haziran ayında sıfır km otomobillerde GSR2 geçişi nedeniyle yapılan agresif kampanyaların etkisiyle yılın en düşük seviyesini gören ikinci otomobil pazarı, temmuz ve ağustos aylarının ardından eylülde de büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) dün açıkladığı “Motorlu Kara Taşıtları, Eylül 2024” verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, ikinci el otomobil pazarı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8 büyüyerek 658 bin 566 adede ulaştı. Ocak-Eylül 2024 döneminde ise toplam pazar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.1 daralarak 5 milyon 118 bin 939 adet olarak gerçekleşti.
Eylül ayında motosiklet, minibüs, kamyonet dahil tüm motorlu kara taşıtlarında yapılan devir sayısı da yüzde 28 artarak 992 bin adede ulaşırken, ocak-eylül döneminde toplam ikinci el araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 daralarak 7 milyon 779 bin adette kaldı.
FİYAT MAKASI AÇILDI
Hürriyet’ten Taylan Özgür Dil’in haberine göre; İkinci el otomobil pazarındaki artışın sebepleriyle ilgili soruları yanıtlayan otomotiv veri şirketi Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Son 3 ayda sıfır kilometre araç fiyatlarına gelen ortalama yüzde 10’luk zamlar, ikinci el ve sıfır araç fiyatları arasındaki fiyat makasını açtı. Bu farkın açılması ikinci el araçların daha makul fiyat seviyelerde kalmasını sağladı. Dolayısıyla, sıfır araç almakta zorlanan tüketiciler, ikinci el araçlara yönelmeye başladı” dedi. İkinci eldeki satışların sıfır kilometre araç pazarıyla doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatan Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Sıfır km araç pazarında talep devam ederken, bu araçları satın alamayan veya yüksek fiyatlardan dolayı çekimser kalan tüketiciler, alternatif olarak ikinci el pazarı tercih ediyor. Bu, özellikle GSR2 kampanyalarının etkisiyle sıfır km araç pazarında yaşanan hareketlilikten faydalanamayan tüketicilerin ikinci ele yönelmesini tetikleyen bir faktör olarak öne çıktı. Yılın ilk 9 ayında yaşanan daralmanın ardından son çeyrekte de bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi halinde ikinci ele olan talep de sürecektir.”
TALEP DEVAM EDECEK
Serdıl Gözelekli de, “Ağustosta sıfır araçlarda yeni güvenlik paketi ve kura bağlı fiyat artışlarının etkisiyle yılın en düşük ikinci satış ayı yaşanmıştı. Sıfırdaki fiyat artışı eylülde devam etti. Bunın talebi tekrar ikinci ele yönelttiğini, böylece hem adet hem de fiyat artışının gerçekleştiğini düşünüyoruz. Yılın son çeyreğinde, krediye erişimdeki olumlu sinyallere de paralel olarak benzer trendin devam edebileceği ve canlı bir ikinci el otomobil piyasası yaşanacağını öngörüyoruz. Sıfırdaki daralma, kredilerdeki gelişmeler ikinci el otomobilleri daha cazip hale getirecektir” yorumunda bulundu.
‘ARZ ARTTI İLAN SAYISI 1 MİLYONA ÇIKTI’
Hüsamettin Yalçın, “İkinci el araç piyasasında arzın artması, fiyatların geri gelmesine neden oldu. Geçen yıl ilan sitelerinde yaklaşık 650 bin araç bulunurken, bu yıl bu sayı yaklaşık 1 milyona çıktı. Arzın artmasıyla birlikte, fiyatların düşmesi ve daha erişilebilir hale gelmesi, ikinci el alıcılarının ilgisini artırdı. Özellikle uygun fiyatlı araç arayışında olan tüketiciler bu gelişmeden faydalandı ve ikinci el pazarına yöneldi. Bu durumun bir başka sebeplerinden biri, sıfır km araçlardaki cazip satış kampanyaları oldu. Bu kampanyalar, sıfır araç satın almayı teşvik ederken, birçok kişinin ellerindeki ikinci el araçları sıfır km araç satın alabilmek için takasa vermesine yol açtı. Dolayısıyla, sıfır km araç almak için takas edilen araçlar da ikinci el piyasasındaki arzın artmasına ve fiyatların düşmesine katkıda bulundu. Bu sayede, piyasada daha fazla araç bulunabilir hale gelirken, fiyatlar da daha erişilebilir seviyelere geldi ve talebi canlandırdı” dedi.