Sistem, 1 Ocak itibarıyla ilk aşamada kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak şekilde devreye alındı. Uygulama ile kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin emlak portallarında ilan vermesi engellendi.
Ticaret Bakanlığı ekipleri, sistemin ilk aşamasında yaptığı denetimlerde, düzenlemeye aykırı şekilde ilan yayımlayan bir şirketin iki ayrı ilan platformuna 1 milyon 200 bin lira idari para cezası uyguladı.
Satılık İşyeri İlanları İçin Zorunluluk Başlıyor
Sistemin ikinci aşamasına 7 Nisan itibarıyla geçilmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren yetki doğrulama uygulaması, satılık işyeri ilanlarında da zorunlu hale gelecek. İlerleyen süreçte, diğer satılık taşınmaz ilanlarında da yetki doğrulama zorunluluğu getirilecek.
İkinci el taşıt ilanlarında ise yetki doğrulama uygulaması başlatılmış olup, 7 Nisan’a kadar geçiş süreci öngörülmüştü. 7 Nisan itibarıyla taşıt ilanlarında model yılına göre kademeli geçiş süreci uygulanacak. İlk aşamada model yılı 2023 ve üzeri olan ilanlar için yetki doğrulaması yapılması zorunlu olacak. 2 Haziran itibarıyla ise tüm taşıt ilanları için yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek.
Sahte İlanlara ve Tüketici Mağduriyetlerine Son
Bakanlık tarafından getirilen bu düzenlemeyle, taşınmaz ve ikinci el taşıt sektörlerinde sahte ilanların, ilan kirliliğinin, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Bakanlık’tan yetki belgesi almayan işletmelerin ilan vermesinin yanı sıra yetkisiz ve kayıt dışı emlakçılık ile galericilik faaliyetlerinin engellenmesi amaçlanıyor.