Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası Ramazanın enflasyona etkisini hesapladı: ‘Fiyat artışları kalıcı hale gelme eğiliminde’

Merkez Bankası’nın analizine göre Ramazan ayı, işlenmemiş gıda ürünlerinde fiyat artışlarını tetikliyor ve bu artışlar ay sonrasında da kalıcılığını sürdürebiliyor. 2025 Ramazan’ında manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkinin yaklaşık 0,5 puan olduğu tahmin ediliyor.

Merkez Bankası'nın analizine göre Ramazan ayı, işlenmemiş gıda ürünlerinde fiyat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ramazan ayının gıda fiyatları üzerindeki etkilerine ilişkin dikkat çeken bir analiz yayımladı. TCMB ekonomistleri tarafından kaleme alınan ve “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yer alan çalışmada, Ramazan ayının özellikle işlenmemiş gıda ürünlerinde belirgin fiyat artışlarına neden olduğu ve bu etkilerin kalıcı hale gelebildiği belirtildi.

Analizde, Ramazan’ın gıda enflasyonu üzerindeki etkisinin kalemler bazında farklılık gösterdiği vurgulandı. Gıda ve alkolsüz içecekler ile işlenmemiş gıdada Ramazan döneminde hem öncesinde hem de sonrasında fiyatların yukarı yönlü seyrettiği tespit edilirken, işlenmiş gıda grubu üzerinde anlamlı bir etki gözlenmediği ifade edildi.

ET VE BAKLİYAT FİYATLARINDA BELİRGİN ARTIŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) verileri üzerinden yapılan değerlendirmelerde ise kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarının Ramazan ayı öncesinde yükselmeye başladığı, ay boyunca bu artışın ivme kazandığı ve sonrasında göreli bir yavaşlama gösterdiği kaydedildi.

Aynı dönemde bakliyat ürünlerinde de benzer bir eğilim gözlemlendiği belirtilerek, Ramazan boyunca yükselen fiyatların, öncesi ve sonrasında daha yatay bir seyir izlediği vurgulandı. Yumurta fiyatlarının ise Ramazan döneminde yükseldiği, ardından düşüş eğilimine girdiği ifade edildi.

RAMAZAN ETKİSİ ENFLASYON RAKAMLARINA DA YANSIDI

Merkez Bankası uzmanları, 2025 yılı Ramazan döneminin gıda enflasyonuna olan etkisini de sayısal olarak değerlendirdi. Buna göre, şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonuna sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan; genel gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonuna ise 0,75 ve 1,09 puanlık katkı yapıldığı hesaplandı. Manşet enflasyona Ramazan kaynaklı doğrudan etkinin ise yaklaşık 0,5 puan seviyesinde olduğu öngörüldü.