Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sahteciliğe karşı uyarılar artıyor: Sahte altını ayırt etmek için en sağlam yöntem

Küresel gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları artmaya devam ederken, sahte altınlar da piyasada hızla çoğalmaya başladı. Altına olan talep arttıkça, sahteciliğin önüne geçmek için kuyumcular vatandaşları uyardı. Yapılan uyarıda, “Sahte altının en bariz özelliği, gerçek altına kıyasla çok daha parlak” denildi.

Küresel gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları artmaya devam ederken, sahte altınlar

Altın fiyatlarındaki rekor artış, hem küresel hem de yerel gelişmelerin etkisiyle hızlandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları başlatması, yatırımcıları güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdi. Sonuç olarak, gram altın fiyatı 3.840 lira seviyesini geçti, ONS altın ise 3.167 dolara yükseldi. 2025 yılı için gram altın beklentisi 4.000-4.500 lira aralığında.

Altına olan talep artarken, sahte altın üretimi de yükseldi. Kuyumcular, değer kaybettiren ve başka madenlerle karıştırılmış sahte altınlar konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre, özellikle gram, çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınlarında sahtecilik genellikle altının ‘tiz’ sesinden anlaşılabiliyor.

Kahramanmaraş’ta kuyumculuk yapan Yaşar Korkut, vatandaşları, elden ele dolaşan altınlardan uzak durmaları konusunda uyardı.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Sahte altının en bariz özelliği, gerçek altına kıyasla çok daha parlak olmasıdır. Sahte altın, ışık altında renk değiştirirken, gerçek altın hiçbir zaman renk değiştirmez.

Gerçek altın dayanıklıdır, solmaz, kırılmaz ve bükülmez. Sahte altın ise gerçek altına göre daha hafif olup, kolayca kırılır ve bükülür.

Evde yapılabilecek basit testler ile sahte altın anlaşılabilir. Altının üzerine birkaç damla sirke damlattığınızda, eğer altın sahte ise sirke altının rengini değiştirecektir. Bir diğer yöntem ise mıknatısla test yapmaktır. Altın manyetik değildir, bu nedenle sahte altın mıknatısla çekilecektir.

Ancak en güvenilir yöntem, bir kuyumcu ya da yetkili bir altın uzmanından yardım almak olacaktır.