Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şimşek: Kısa vadeli piyasa dalgalanmaları etkili olmayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Fiyat istikrarı, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşümle birlikte doğrudan yatırımların artacağı kanısındayız” dedi. “Kısa vadeli piyasa dalgalanmalarının bu noktada etkili olmayacağını düşünüyoruz” ifadesini kullanan Şimşek, “Bütün etkileri değerlendirdiğimizde enflasyonun Merkez Bankası’nın tahmin aralığında gerçekleşme ihtimali son derece yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Fiyat istikrarı, sürdürülebilir cari açık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarı, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm hedeflerinin, doğrudan yabancı yatırımları artıracağını belirterek, kısa vadeli piyasa dalgalanmalarının bu süreçte belirleyici olmayacağını söyledi. Şimşek, “Piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmelerin enflasyon tahmin patikası içinde kalacağına inanıyoruz. Etkiler sınırlı ve geçicidir.” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı İstişare Toplantısı ile yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilerle bir araya geldi. Şimşek, toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede, iç ve dış gelişmelerin program hedeflerine kalıcı etkileri olup olmadığını anlamak için erken olduğunu belirtti.

Enflasyon beklentilerinde geçici bir bozulma yaşandığını ancak sıkı finansal koşulların talep yönlü enflasyon üzerinde olumlu etkide bulunacağını ifade eden Şimşek, “Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında ciddi gerileme var. Fiyatlar bu seviyede kalırsa dezenflasyonist etkisi olacak.” dedi.

“BÜTÇEDE HARCAMA DİSİPLİNİ SÜRECEK”

Şimşek, bütçe uygulamaları konusunda ise harcama disiplininin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. “Geçen sene Meclis’te onaylanan bütçeye kıyasla yüzde 3,3 daha az harcama yaptık. Bu yıl da aynı disiplin geçerli olacak.” diyen Şimşek, kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 25 düzeyinde olduğunu hatırlatarak, bütçe disiplininin dezenflasyon sürecine destek sağlayacağını söyledi.

Küresel ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Şimşek, ticaret savaşlarının özellikle Avrupa Birliği ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaratma riskine işaret etti. Türkiye’nin iç talep koşullarının güçlü olmaması ve enerji fiyatlarındaki gerileme nedeniyle ithalatın sınırlanacağını belirten Şimşek, bu çerçevede cari açığın Orta Vadeli Program tahminlerinin altında gerçekleşebileceğini bildirdi.

“PORTFÖY ÇIKIŞLARI GEÇİCİ”

Uluslararası yatırımların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü kaydeden Şimşek, programın portföy yatırımlarına dayalı olmadığını vurgulayarak, “Portföy yatırımlarındaki çıkış geçicidir. Küresel dalgalanmalar yatıştığında, güçlü hikayesi olan ülkelerden biri olarak yeniden öne çıkacağız.” dedi.

Türkiye’nin risk priminde de düşüş yaşandığını belirten Şimşek, “CDS oranları 330’un altına indi. Türk lirası tahvil faizleri gerilemeye başladı. Bu da dış kaynak girişlerinin yeniden başladığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

“BORÇ ÖDEMELERİNDE GÜÇLÜ NAKİT REZERVİMİZ VAR”

Şimşek, Hazine’nin iç ve dış borç ödemeleri için güçlü nakit rezerv tuttuğunu ve esnek borçlanma stratejileri uyguladıklarını belirtti. İç borç çevirme oranının yıl için yüzde 119,3 olarak öngörüldüğünü ve ilk 3,5 ayda bu oranın üzerinde seyredildiğini ifade etti. Uluslararası piyasalardan bu yıl için 11 milyar dolarlık borçlanma planlandığını, bunun 2,5 milyar dolarının ilk çeyrekte tamamlandığını söyledi.

Bu hafta IMF, Dünya Bankası ve G-20 toplantıları için ABD’ye gideceğini aktaran Şimşek, New York ve Washington’da yatırımcılar, reyting kuruluşları ve reel sektör temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştireceklerini belirtti. “Türkiye’ye yatırımcı ilgisi devam ediyor. Programımızda bir değişiklik yok, arkasında güçlü siyasi irade var.” diye konuştu.