Son zamanlarda besin zehirlenmesi vakaları en çok tavuk dönerde görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Kocaeli ve Konya’da yaşanan, yüzlerce kişiyi etkileyen tavuk döner faciası hakkında konuşan Prof. Dr. Levent Doğancı dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kocaeli’ndeki vakaların odağında yer alan tavuk döner tüketiminin halk sağlığı açısından yüksek risk taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Doğancı, “Tavuk eti, döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilen besinler için uygun bir seçenek değildir. Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar” dedi.
YASAK GÜNDEMDE
Ekonomik krizle birlikte artan tavuk eti tüketiminin halk sağlığı risklerini artırdığına dikkat çeken Doğancı, “Tavuk dönerin birkaç gün saklanıp tekrar ateşe konması gibi uygulamalar, ciddi risk taşır. Bu nedenle tavuk dönerin üretimi ve tüketiminin yasaklanması bile gündeme gelmelidir” ifadelerini kullandı.
“MERKEZLER KURULSUN”
Türkiye’de besin güvenliğinin denetiminde önemli eksikler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğancı, “ABD’deki FDA gibi bağımsız ve güçlü denetim kurumlarına acil ihtiyaç var. Aynı zamanda salgınlara hızla cevap verecek, CDC benzeri ulusal bir hastalık kontrol merkezinin kurulması da elzemdir” dedi.