Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin AB pazarındaki güç kaybı: Hazır giyim ihracatında sert düşüş

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yaptığı hazır giyim ihracatı, 2024 yılında yüzde 6,5 gerileyerek 10,4 milyar euroya düştü. Bu düşüşle Türkiye’nin pazar payı da yüzde 11,7’den 10,8’e indi. Çin ve Bangladeş yükselişini sürdürürken, Türkiye son iki yılda yüzde 19,9’luk bir kayıpla en fazla gerileme yaşayan ülke oldu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yaptığı hazır giyim ihracatı, 2024 yılında yüzde

Avrupa Birliği, yıllık 100 milyar euroyu aşan hazır giyim ithalatıyla dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda. Ancak, son yıllarda yaşanan ekonomik durgunluk ve enflasyon, ithalat pazarını etkileyerek Türkiye’yi olumsuz etkiledi. İHKİB raporuna göre, AB’nin hazır giyim ithalatı 2024 yılında yüzde 2 artarken, Türkiye’nin ihracatı bu büyümeden faydalanamayarak düştü.

REKABETÇİLİKTE GERİLEME VE FİYAT SORUNU

Ekonomim’de yer alan habere göre, Türkiye’nin kilogram başına birim fiyatı 2024’te 20,1 euro ile en yüksek seviyelerden biri oldu. Ancak, yüksek üretim maliyetleri ve artan işçilik giderleri, AB’nin fiyat odaklı alımlarında Türkiye’yi daha az tercih edilir hale getirdi. Türkiye’nin üretim maliyetlerindeki artış, düşük kur ve pandemi sonrası Avrupa’daki tüketici tercihlerinin değişmesi, Türkiye’nin rekabet gücünü olumsuz etkiledi.

TEKSTİLDE FARKLI BİR TABLO

Hazır giyim sektöründe gerileyen Türkiye, tekstil ürünleri ithalatında ise olumlu bir gelişme gösterdi. 2024’te Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatı yüzde 1 artarak 3,4 milyar euroya çıktı. Türkiye, Çin’den sonra AB’nin tekstil pazarında ikinci sıradaki konumunu korudu. Ancak, tekstil ürünlerinin birim fiyatı 2022’ye göre yüzde 14,1, 2023’e göre ise yüzde 9,1 azalarak kilogram başına 3,9 Euro’ya geriledi.