Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vatandaşlar dikkat: ‘Dekont çetesi’ ortaya çıktı!

İkinci el ilan sitelerinde telefon gibi ürünleri satın almak için satıcı ile bir araya gelen, para transferi sırasında ise gönderimin şirket adına yapılacağını gerekçe göstererek sahte evrak düzenleyip satıcıları mağdur eden bir dekont çetesi ortaya çıktı.

İkinci el ilan sitelerinde

Dekont çetesiyle ilgili bir mağduriyete şahit olan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde özellikle internet sitelerinde yer alan telefon satış ilanları üzerinden dekont çetesi olarak nitelendireceğimiz kişiler ilan sahiplerini arayarak bir araya geliyorlar.

‘ŞİRKETİN EFT YAPACAĞINI SÖYLEYEREK SAHTE EVRAK PAYLAŞIYORLAR’

Ödemenin EFT yöntemi ile şirketleri tarafından yapılacağını belirterek de buluştukları zaman telefonu incelerken satıcıdan IBAN bilgilerini alarak bunu diğer çete ortakları tarafından sahte bir evrak halinde müşteriyle paylaşıyorlar.

‘SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK’

Sonra dekontu WhatsApp üzerinden satıcı ile paylaşarak EFT’nin yapıldığını iddia ediyorlar. Müşteri bankada yaptığı kontrolde paranın geçmediğini görse de işlemin şirket üzerinden yapılan EFT olduğunu ve gecikmeli de olsa geçeceğini söyleyip müşteriden telefonu alarak oradan uzaklaşıyorlar. Bizim başımıza gelen olayda ise şirketimiz kopyalanarak bizim üzerimizden EFT yapıldığı gösterilmiş. Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk.

Sistem genel anlamda ilan veren internet üzerinden ürün satan satıcıların, sattıkları ürünler üzerinden iletişime geçen çete elemanları tarafından takip edilmesidir. Satıcı ile iletişime geçerek ufak bir pazarlıkla ürünü almak için randevulaşıyorlar. IBAN bilgilerini aldıkları satıcılara sahte, EFT havale dekontları ibraz ederek bedelin kısa süre içinde hesaplara geçeceğini söyleyerek ürünü alıp oradan hızlıca uzaklaşıyorlar.

Bu durumu fark eden satıcılar iletişime geçen numarayı arayıp paranın geçmediğini söylediklerinde bu kişileri 2-3 gün oyalayıp ‘para birazdan geçer’ gibi taktiklerle oyalamaya çalışıyorlar. Taraflar savcılığa suç duyurusunda bulunmaya gittiklerinde gerçek muhatabı bilmiyor. Ellerinde sadece bir cep telefonu numarası ve bulabilirlerde kamera kaydı oluyor. Dekont çetesi adıyla tarif edebileceğimiz bu çetenin amacı aslında bu şekilde ürün ve hizmet almak.

‘SADECE TELEFON ALIMI İÇİN SAHTE DEKONT DÜZENLEMİYORLAR’

Bu dekont çetesi son zamanda o kadar yaygın bir halde bunu yapmaya başlamış ki sadece cep telefonu alırken değil, yemek yedikleri restoranlarda ya da başka alışverişlerde de sahte dekontlar ibraz ederek ürün ya da hizmet alımı yapmaya da devam ediyorlar.

VATANDAŞLAR MAĞDUR OLMAMAK ADINA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Özellikle bu kapsamda tüketicilerin üretilmiş olan sahte evraklarla ilgili gerek banka gerekse de hesap numarası kullanılan şahıs ya da şirketler tarafından aslında konunun bilinmediğini ve bu noktada aslında tüketicilerin bilinçli olmasını, zaten EFT işlemi ve benzeri işlemlerse FAST ödeme sistemleri ile hızlıca paranın hesaba geçmesinin mümkün olduğunu, değilse de şirketlerin fatura ve benzeri olmadan bir ödeme yapmayacaklarının bilinmesi gerektiği unutulmamalıdır.”